Forside » Mod til samskabelse

Mod til samskabelse

Samskabelse, kommune 3,0 og andre tilsvarende udtryk fylder rigtig meget lige nu i mange kommuner. Den positive version er, at det skyldes en begyndende ny selvopfattelse i den kommunale verden, hvor man udvikler nye syn på mødet og samarbejdet med borgerne.Den mere negative tilgang kan være, at ”so ein Ding müssen wir auch haben”, hvor samskabelse er noget man hellere må have i sin kommune for at være med på noderne og kommune 3,0 bliver årets feel good ord i den kommunale verden.

Samskabelse er ikke noget man kører som et tidsafgrænset projekt, men noget man har en reel længerevarende vilje til. Her er det super inspirerende at se, hvordan Vejle er lykkes med at blive en af kun 100 resilient cities i hele verden. Resiliens handler om, hvordan man vender fremtidens udfordringer til styrker og muligheder. Altså hvilken parathed man har i lokalsamfundene til at stå imod både det konstante pres men også ekstreme situationer som fx store oversvømmelser.

For mig at se er samskabelse mere end et forbigående modeord. Det er en samarbejdsform, der er central og nødvendig for at kunne udvikle og ommøblere i velfærdssamfundet. Der dog knaster, som skal høvles af, hvis vi for alvor skal udnytte potentialet. Nogle ting handler om strukturelle og kulturelle barrierer, som ikke lader sig ændre ’over night’, men kræver et længere og sejere træk, mens andre kræver en stålsat beslutning om at satse på samskabelse som metode til udvikling.

Samtidig er det vigtigt, at civilsamfund og kommuner ikke i iveren efter samskabelse prøver at kopiere hinandens logikker og indgå i en misforstået symbiose. Vi har brug for stærke kommuner og et stærkt civilsamfund med hver deres respektive kompetencer og styrker. Vi har ikke brug for et nyt system i form af en sammenblanding af de to sektorer.

Der er masser af eksempler på, at kommuner og frivillige organisationer ud fra de bedste intentioner – og i troen på, at man er i færd med ægte samskabelse – går sammen om udviklings- og pilotprojekter med både tids- og finansieringsmæssig udløbsdato. Desværre er resultatet ganske ofte, at man efter endt projektperiode vender tilbage til den måde, man plejer at gøre tingene på. Jeg har sammen med Anders Buhelt fra Ungdommens Røde Kors lavet en kronik, der prøver at opridse nogle af problematikkerne ved samskabelse.

Vi har gennem noget tid varmet op til en mere systematisk tilgang til samskabelse her i kommunen, blandt andet ved at være i tæt dialog med Byrådet om de politiske forventninger og om, hvordan de politiske roller vil ændre sig. Og vi går snart i luften med et 100-dages projekt, der skal gøre os klogere på, hvordan vi som organisation bliver bedre rustet til at turde tænke nyt.

Det kan godt lyde omstændigt, det medgiver jeg, men hellere være klar end at gå i luften med forskellige tiltag, der enten bare er mere af det vi plejer at gøre eller som ikke bliver til noget alligevel.

Claus

 

Kommentarer

Hej! Vi er et spansk selskab HOP Ubiquitous (www.hopu.eu) af unges specialister i tingenes internet. Med stor entusiasme vi har indsat vores co-creation teknologi i Århus. Det er en ansøgning om godkendelse af projekter af den nye bydel er under opførelse.

Deltagelsen vil slutte i 10 dage
Dette er din mulighed for at give dine originale ideer og vind en iPad.
Kan du lide at deltage?

Vind en iPad 2 mini! Det er meget nemt:
1. Indtast i www.siidi.eu
2. Registrer i App og stemme til opførelse af en ny bydel.
Lad os 3. Deltag i lodtrækningen for at vinde en iPad 2 mini.

Mange tak !!!

Tilføj kommentar